وی با اشاره به این که امروزه در مسائلی مثل ازدواج رمالی و پیش گویی و دعانویسی و... نفوذ کرده است، تصریح می کند: این مسائل ممکن است تاثیر هم داشته باشد و به لحاظ عقلی امکان وقوع دارد؛ به این صورت که فردی با تلقین یک نفر را در ذهن دیگری طوری جلوه دهد که تصور و بینش او تغییر کند این امور از نظر اسلام به صراحت باطل و ممنوع اعلام شده است و پرداختن به آن حتی از باب کنجکاوی هم جایز نیست.علت حرام بودن این مسائل ،این است که افراد اصلا سراغ این موضوعات نروند. چون رفتن به سراغ این مسائل در درازمدت به لحاظ روانی انسان را دچار مشکل و آرامش روحی را از او سلب می کند.
پیش گویی براساس کواکب و ستارگان هم درست نیست البته اگر کسی روی ستارگان فعالیت علمی انجام دهد و کار او صرفا جنبه علمی داشته باشد، مشکلی ندارد.
خانواده های مذهبی کمتر در معرض چنین آسیب هایی هستند
دکتر ابراهیم فیاض جامعه شناس و استاد دانشگاه، احساس امنیت نداشتن از سوی مردم به دلیل مشکلات مختلفی که ممکن است با آن رو به رو باشند را عامل اصلی گرایش آنهابه سوی اموری مثل سحر و جادو و رمالی و فال بینی می داند و می گوید: معمولا این مشکلات در بین خانواده های سالم مذهبی کمتر به چشم می خورد و بیشتر افرادی دنبال این مسائل هستند که ساختار خانواده های آن ها به نوعی مدرن شده است اما این افراد نمی توانند خود را با این ساختار مدرن مطابقت دهند.
وی یکی از نتایج مهم گذر از سنت به مدرنیته را گرایش به سمت و سوی مسائلی مثل رمالی و فال گیری و دعانویسی و... می داند و ادامه می دهد: افراد نوکیسه نمی توانند خود را با شرایط جدید مطابقت دهند. به همین دلیل دنبال عواملی می گردند تا به آرامش خاطر دست یابند به عنوان نمونه در چنین خانواده هایی ممکن است زن نسبت به مرد خانواده که به تازگی پولدار شده است، بی اعتماد شود و به همین دلیل به چنین رفتارهایی روی می آورد تا اطمینان یابد که خطری زندگی او را تهدید نمی کند.
هم چنین افرادی که در زندگی دچار مشکلات و معضلات جدید می شوند به سمت این مسائل گرایش پیدا می کنند مثلا وقتی سن ازدواج افراد بالا می رود و آن ها امکان تشکیل خانواده را ندارند به سراغ رمالی و دعانویسی و فال گیری می روند تا محبت دیگران را نسبت به خود جلب و ازدواج کنند.فیاض، پای بندی به اعتقادات اسلامی و آموزه های اخلاقی را یکی از راه های مهم مقابله با مشکلات و استرس های زندگی می داند و معتقد است: پای بندی نسبت به این امور موجب می شود انسان در زندگی احساس آرامش کند و در دام این آسیب ها گرفتار نشود.
استفتاء از مراجع درباره دعانویسی، فال گیری ، جن گیری و غیره
مراجع عظام نیز در استفتائاتی که از آنان شده است فتوای خود را درباره مسائلی چون رمالی ، دعا نویسی ، جن گیری و سحر و جادو بیان کرده اند . خبر گزاری ایسنا در این باره پرسش هایی را از مراجع پرسیده است که متن پرسش ها و پاسخ مراجع تقلید به این شرح است:
-آیا دعانویسی، فال گیری و جن گیری مورد تایید اسلام است؟
-گرفتن پول یا هدیه در قبال نوشتن دعا چه حکمی دارد؟
-نظر حضرتعالی درباره اقدام افرادی که بدون داشتن اطلاعات کافی دینی از طریق نوشتن دعا امرار معاش و کلاهبرداری می کنند، چیست؟
-دادن پول به این افراد چه حکمی دارد؟
پاسخ آیت ا...ناصر مکارم شیرازی:
«نوشتن دعاهایی که از حضرات معصومین(علیهم السلام) رسیده و در کتب معتبر موجود است، اشکالی ندارد. ولی دعانویسی حرفه ای، که شغل افراد سودجو است، صحیح نیست و غالب کتاب هایی که به آن استناد می کنند، اعتباری ندارد.این امر اگر چه ممکن است ولی شرعا جایز نیست و بسیاری از مدعیان آن افرادی دروغگو یا خطاکارند و فال گیری از خرافات است و گرفتن پول برای گرفتن فال جایز نیست.»
پاسخ آیت ا...صافی گلپایگانی:
«نوشتن دعاهایی که با دلیل معتبر از ائمه معصومین علیهم السلام نقل شده و اجرت گرفتن در مقابل آن، اشکال ندارد ولی مراجعه به فالگیرها یا دعانویسانی که به صورت های مختلفه از منابعی که اعتبار شرعی ندارد نقل می کنند یا می نویسند جایز نیست و پول گرفتن این گونه اکل مال به باطل و حرام است. وا...العالم».
پاسخ آیت ا... علوی گرگانی: «دعانویسی از نظر شرعی اشکال ندارد ولی فال گیری و جن گیری مورد تایید نیست ولی دعانویسی که فعلا در مملکت ما رواج دارد و بیشتر افراد کلاهبردار به این امر مشغول هستند جایز نیست زیرا بسیاری از آن ها معلومات کافی در این امر ندارند و گرفتن چنین پول هایی هم خالی از شبهه نیست و ما نباید خودمان را در معرض سوء استفاده این گونه افراد قرار دهیم».
به گزارش ایسنا، در بخش سوال ها و جواب های پایگاه اطلاع رسانی دفتر آیت ا... سیستانی به این سوال که «آیا مراجعه به دعانویس اشکال دارد؟ نظر شما در مورد سحر و جادو چیست؟» پاسخ داده شده است: «مراجعه به دعانویس اشکال ندارد ولی سحر و جادو جایز نیست.»
همچنین در پاسخ به این سوال که «سحر و جادو چه حکمی دارد؟» عنوان شده است: «سحر و جادو از محرمات و معاصی کبیره است و جایز نیست».
همچنین درباره این سوال که «کف و یا فال فنجان بین، پیشگویی هایی می کند و می گوید که برای شخص در حال و آینده چه پیش خواهد آمد؟ آیا چنین کاری جایز است به ویژه اگر صاحب فنجان به آنچه گفته می شود ترتیب اثر بدهد؟» پاسخ داده شده است: «چنان پیشگویی هایی اعتبار ندارد و او هم نباید به طور جزم و یقین ، سخنی بگوید هم چنان که دیگران هم در مواردی که وجود حجت شرعی و عقلی لازم است، نباید بر آن پیشگویی ها، اثر بار کنند.»
آیت ا... مکارم شیرازی، در پاسخ به استفتایی دیگر در این باره اعلام کردند: «کسانی که به ادعای خود غیبگو بوده و رازهای پنهانی مردم را فاش می سازند از آیین اسلام دور می باشند.
البته هم افراد غیبگو و هم کسانی که به آن ها مراجعه می کنند گناهکار محسوب می شوند. هرگونه غیبگویی و خبر از آینده دادن در زمان غیبت معصوم حرام است.»
آیت ا... فاضل: اصل سحر وجادو و مراجعه به ساحر و جادوگر برای این امور حرام است و درآمدی هم که از این طریق کسب شود حرام است ولی مراجعه برای بطلان و بی اثر کردن سحر اشکال ندارد (جامع المسائل آیت ا... فاضل، س 961)آیت ا... خامنه ای: علم سحر و یاد گرفتن آن حرام است مگر آن که به منظور غرض عقلایی مشروع باشد و اما احضار ارواح و ملائکه و جن بر حسب اختلاف موارد و و سایل و اغراض ، احکام مختلفی دارد (اجوبه الاستفتائات، ص 445).
خراسان - مورخ چهارشنبه 1389/12/11 شماره انتشار 17785