@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
خرافه هایی که رسانه های غرب ترویج می کنند
نویسنده: رضوانی نیا
استفتاء از مراجع تقلید درباره دعا نویسی ، فال گیری و جن گیری
ما انسان ها همواره به دنبال کشف رازهای ناپیدای جهان هستی، هستیم. دلمان می خواهد از اموری بدانیم که در ذهن ما راز آلوداند. ما همیشه تلاش می کنیم از راه های مختلف در مورد چیزهایی که بر ما پنهان است به ویژه در مورد آینده، اطلاعاتی به دست آوریم و از روزهایی که هنوز نیامده و حوادثی که هنوز رخ نداده با خبر شویم.
دنبال دیدن و تجربه کردن اموری هستیم که برایمان عجیب و شگفت آور است. همان طور که در گذشته های دور به عنوان نمونه در عصر حضرت موسی (ع) ساحران با ترفندهای مختلف افراد را به شگفتی و حیرت وا می داشتند که در مقابل نیز آن حضرت با معجزه الهی خود توطئه و نقشه آن ها را نزد مردم خنثی می کرد.اگر چه با ظهور دین مبین اسلام، عمل به سحر و جادو ممنوع و حرام اعلام شد و به همین دلیل این عمل در میان مسلمان ها رشدی پیدا نکرد چنان که آیت ا... هادوی تهرانی در گفت وگو با خراسان همین مسئله را متذکر شده و معتقد است سحر و جادو بیش تر در جوامع غیراسلامی و در میان غیرمسلمانان رشد داشته و رایج است.البته در روزگار ما اموری مثل شعبده ، رمالی، فال گیری ، احضار روح ، احضار اجنه و امور عجیبی مثل آن ترویج شده است که عوامل مختلفی در ترویج آنها نقش دارد که نقش رسانه های خارجی و ماهواره ها بیش از عوامل دیگر است. این مطلب را در گفت وگوی ما با آیت ا... هادوی تهرانی و دکتر ابراهیم فیاض می خوانید.
سحر و جادو تصرف در وهم و خیال افراد است
هادوی تهرانی درباره معنای سحر و جادو می گوید: این دو کلمه به یک معناست البته سحر واژه ای عربی و جادو کلمه ای فارسی است. اگرچه امروز شعبده را به معنای سحر و جادو به کار می برند، اما شعبده معنایی متفاوت از سحر و جادو دارد. در گذشته شعبده نوعی سحر محسوب می شد اما در دنیای امروز شعبده معنای دیگری دارد و بیشتربه عنوان تردستی مطرح است و بیشتر براساس قواعد و اصول علمی انجام می شود منتهی بخشی از این بهره گیری علمی، بر مخاطب پنهان است به همین دلیل او ابراز شگفتی می کند.
وی با بیان این که سحر و جادو نوعی تصرف در وهم و خیال افراد است که ساحر و جادوگر از طریق روش هایی اقدام به این کار می کنند، تصریح می کند: خود سحر و جادو واقعیت دارد؛ یعنی واقعا ساحر و جادوگر بر ذهن افراد تاثیر می گذارند اگرچه ممکن است تصرفی که انجام می شود، واقعی نباشد به عنوان مثال در قرآن آمده است که ساحران فرعون ریسمان ها را انداختند و از نظر مردم آن ریسمان ها تبدیل به مار شد. یعنی واقعا ریسمان ها به مار تبدیل نشد اما ساحران از طریق تصرفی که انجام دادند، مردم را به این اشتباه انداختند که ریسمان ها تبدیل به مار شده است.
سحر و جادو از نظر اسلام ممنوع و حرام است
این مدرس حوزه علمیه قم به دیدگاه اسلام درباره سحر و جادو اشاره می کند ومی گوید: هم یاد گرفتن و هم انجام دادن سحر و جادو از نظر اسلام حرام است اگرچه آموختن آن به منظور مقابله با ساحران و جادوگران در اسلام منع نشده است ، اما چون در حال حاضر ساحر واقعی وجود ندارد ، پس احتمال سحری هم وجود ندارد؛ شعبده از نظر اسلام اشکالی ندارد البته در صورتی که مردم متوجه باشند که این کار فقط یک نوع تردستی است.وی با بیان این که به دلیل باطل بودن سحر و جادو از نظر اسلام این امر در جوامع اسلامی رشد نیافته است، خاطرنشان می کند: مسلمان ها به دلیل حرام بودن سراغ این مسئله نرفته اند و بیشتر در جوامع غیراسلامی و در میان غیرمسلمانان سحر و جادو رشد یافته و جنبه عمومی پیدا کرده است. البته پیشرفت علمی و رشد فکری افراد هم موجب شده است مردم کمتر فریب ساحران و جادوگران را بخورند.
رمالی و فال بینی و احضار روح و اجنه در بیشتر موارد واقعیت ندارد
وی با اشاره به این که علاوه بر سحر و جادو اموری مثل رمالی و فال بینی، احضار روح و احضار اجنه هم بین مردم گاهی دیده می شود، می افزاید: این امور ربطی به سحر و جادو ندارد و کسانی که به این امور روی می آورند، مدعی هستند که با موجودات مستتر در عالم مثل جن ارتباط برقرار می کنند که البته ممکن است واقعا هم این اتفاق بیفتد؛ اما این که به عنوان نمونه رمال ها ادعا می کنند که آینده اشخاص را می توانند پیش بینی و پیش گویی کنند، واقعیت ندارد، یا کسانی هستند که خود را با عنوان دعانویس مطرح می کنند که در سال های اخیر هم تعداد این افراد رشد چشم گیری یافته است.
اگر این افراد دعاهایی را که مستند است و در مفاتیح الجنان و بقیه منابع اسلامی آمده است در اختیار افراد قرار دهند، این دعاها واقعی است اما متاسفانه بیشتر این افراد آدم های بی اطلاعی هستند که هیچ آگاهی از ادعیه اسلامی ندارند و عباراتی جعلی را به عنوان دعا برای افراد می نویسند و به نوعی از آن ها سوءاستفاده می کنند. مردم ما نباید دنبال این گونه امور نامتعارف باشند زیرا خیلی از افرادی که مدعی این امورند، افراد حقه بازی هستند که عمل آن ها از نظر شرعی حرام است. حتی اگر واقعا آن فرد ساحر و جادوگر باشد، عمل و فعل او از نظر اسلام ممنوع و حرام است چه برسد به این افراد که ساحر هم نیستند و از احساسات مردم به شیوه های مختلف سوءاستفاده می کنند.
یوگا و هیپنوتیزم جایز است
هم چنین هادوی تهرانی درباره اموری مثل هیپنوتیزم و یوگا می گوید: این ها مسائل علمی است و ربطی به خرافه و سحر و جادو ندارد؛ این امور پایه ای علمی دارد. هیپنوتیزم نوعی تلقین ذهنی است که در آن حالت تلقین پذیری اشخاص افزایش می یابد که توسط فرد دیگری انجام می شود و اختیار و اراده فرد هیپنوتیزم کننده حفظ می شود. ضمن این که فرد هیپنوتیزم شده با اراده و اختیار خود اجازه این کار را می دهد.
یا یوگا که نوعی ورزش است که شخص با تمرین و ورزش تمرکزذهنی اش را افزایش می دهد اگرچه گاهی از یوگا به عنوان یکی از مناسک مذهبی آیین های هندویی هم یاد می کنند؛ آموزه های هندویی از نظر ما باطل است به همین دلیل اگر یوگا، به عنوان یکی از آموزه های هندویی موردنظر باشد باطل و ممنوع است اما اگر به عنوان یک ورزش مطرح باشد مانعی ندارد و بحثی کاملا متفاوت از سحر و جادو دارد.
درستی یا نادرستی فال حافظ
وی درباره درستی یا نادرستی فال حافظ نیز تصریح می کند: اگر کسی نسبت به فال حافظ اعتقاد داشته باشد این باور باطل است زیرا مردم ایران از باب علاقه نسبت به حافظ و این که او لسان الغیب بوده به اشعار او علاقه مند هستند و تفألی به دیوانش می زنند.
رسانه های غرب خرافاتی مثل فال قهوه را ترویج می کنند
هادوی تهرانی با هشدار شدید درباره رواج خرافات در سطح جامعه اسلامی یادآور می شود؛ ما امروزه شاهدیم اموری مثل فال قهوه بین مردم رایج شده است و افراد سرنوشت خود را به این امور وابسته کرده اند؛ به ویژه به لحاظ فرهنگی این مسائل خیلی در سطح جامعه مطرح شده است و ما شاهدیم شبکه های ماهواره ای 24 ساعته فال قهوه و فال ورق می گیرند و خرافه های غیرمسلمانان را در سطح جامعه اسلامی ما ترویج می کنند و دست هایی در داخل کشور این مسائل را که اصلا مبتنی بر عقل و خرد نیست، تقویت می کنند. وی با تاکید بر این که همان طور که رسانه های غربی این مسائل را در کشور ما رواج می دهند، رسانه های ما هم برای مقابله با آن ها باید وارد میدان شوند، اظهار می دارد: رسانه ها در دنیای معاصر نقش تعیین کننده ای دارند و افکار عمومی را مدیریت و رهبری می کنند بنابراین باید ذهن مردم نسبت به این مسائل روشن شود و مردم هم باید همان طور که احکام دینی را از علمای دین فرا می گیرند، در این گونه مسائل هم به علما و منابع دینی رجوع کنند.